Mitä on asbestikartoitus ja minkä takia se tehdään?

18 July 2019
 Kategoriat: , Blog


Asbestia on itsessään käytetty monien suomalaisten kodeissa jo vuosikymmeniä. Nimenomaan vuosikymmeniä taaksepäin, sillä asbestista huomattiin jälkeenpäin, että se onkin hyvin haitallista ihmiselle jos sitä joutuu hengitysteihin. Syystä, että sitä käytettiin vuosia ja vuosia, on asbestia edelleen arvioiden mukaan yli miljoonassa talossa Suomessa vielä jäljellä. Tarkoitus ei toki ole ollut paha, sillä asbesti itsessään on todella hyvä materiaali esimerkiksi tulenkestävänä eristeenä putkissa ja kylpyhuoneessa. Nykypäivänä lain mukaan, jos ollaan tekemässä jotain remonttia vanhaan rakennukseen, tarvitaan aina ammattilaisen asbestikartoitus ennen remontin aloitusta. Tällä halutaan estää asbestipölyn leviäminen. Mitä asbesti siis itsessään on, minkä takia se on vaarallista ja millä siitä pääsee eroon meidän omissa kodeissamme?

Mitä asbesti on?

Asbesti ei ole vain yksi materiaali, vaan se on yhteisnimitys monelle eri kuitumineraalille. Mineraaleja kuten krysotiili, krokodoliitti sekä tremoliitti kutsutaan kaikkia yleisnimetyksellä asbesti. Asbesti löytyi aikoinaan 20-luvulla Suomen maaperästä ja sille löydettiin samantien hyvin paljon todella hyviä puolia: sen kuidut ovat taipuisia ja lujia, se kestää todella hyvin tulta, siinä on hyvä lämmön- ja sähköneriste sekä se parantaa eri tilojen akustiikkaa. Näiden hyvien ominaisuuksien takia sekä sen takia, että se on hyvin monipuolinen, käytettiin asbestia rakentamisessa ja remontoinnissa Suomessa 20-luvulta 90-luvulle, ennen kuin se vuonna 1994 kiellettiin kokonaan. Asbestia voi löytää muun muassa putkieristeistä, maaleista, liimoista sekä ilmastointikanavista. 

Mikä tekee asbestista vaarallisen?

Asbesti luokitellaan erittäin vaaralliseksi ihmiselle ja se aiheuttaa edelleen eniten työperäisiä kuolemia Suomessa. Vaarallisuus aiheituu, kun asbestimateriaali rikkoontuu ja siitä pääsee leviämään asbestipölyä. Asbestipölyn joutuessa hengitysteihin, voi se aiheuttaa muun muassa erilaisia syöpiä tai keuhkopussin sairauksia. Pölyn kerran päästessä elimistöön ei se lähde sieltä pois. 

Asbestikartoitus

Rakennuksiin, jotka on rakennettu ennen vuotta 1994 ja jälkeen vuoden 1920, on nykypäivänä tehtävä asbestikartoitus ja sen on suoritettava hyväksytty ammattilainen. Asbestikartoituksen tarjoajia on Suomessa paljon ja ympäri maan. Asbestikartoituksen hinta riippuu kohteesta, eli sen pinta-alasta ja siitä missä sitä on käytetty, eli esimerkiksi putkissa vai laatoissa. Helsingin alueella tarkastuksia tekee esimerkiksi Asbesta Oy.


jaa