Kesämökin huoltokohteet: Laiturit ja terassit

28 January 2020
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Mökkeily kuuluu monen suomalaisen kesään. Niin paljon kun se sisältääkin kivoja asioita, mökkielo edellyttää myös työtä ja eri asioiden huoltoa. Joskus voisi sanoa liikaakin mutta toisaalta kaiken sen voi hoitaa mökkeilyn ohessa ja nauttia samalla mökin sekä sen ympäristön ihanuudesta. Tässä kirjoituksessa käydään läpi terassin ja laiturin huolto esimerkkinä mökin ylläpitotoimenpiteistä.

 

Terassin huolto

Useammalla kesämökillä on terassi, jonka kunto tulisi tarkistaa aina talven jälkeen. Huollon tarpeet voi havannoida silmämääräisesti. Ensin nousseet terassilaudat, naulat ja ruuvit kiinnitetään takaisin paikoilleen. Tämä on jo turvallisuudenkin takia tarpeellista tehdä ensin.

Sitten vuorossa olisi kunnon pesu pesuveden ja harjan avulla. Jos pesun ja kuivaamisen jälkeen huomaa että puusta lähtee tikkuja irti, voi nämä kohdat hioa. Viimeisenä pinta öljytään, ja yleensä vain yhteen kertaan jos puuta on käsitelty jo aiemmin. Tärkeää muistaa että öljyäminen tehdään aina kuivalle pinnalle, joten anna terassin kuivua kunnolla ennen öljyämisen aloittamista. Puun käsittely kannattaa, sillä se antaa puulle paljon lisää käyttöikää.

 

Laiturin huolto

Laiturin huoltaminen liittyy yleensä sen talviteloille laittoon. Yleensä ottaen laiturit nostetaan ylös vedestä rantaan talven ajaksi ettei jäätikkö hajoita sitä talven aikana. Joissain tapauksissa laiturin voi jättää veteen talveksi, jos paikka on suojaisa ja jäät sulavat paikoillaan.

Eri laiturityypeillä on omat huoltotoimenpiteensä. Pylväsmalliset laiturit suositellaan lähes poikkeuksetta nostamaan rantaan talveksi. Jos laiturin kuitenkin jättää veteen tulisi ainakin suojahatut poistaa jottei ne hajoa pakkasen ansiosta. Muoviponttoonilaiturit suositellaan aina nostamaan vedestä pois, sillä onhan se myös aika vaivaton nostaa muihin malleihin verrattuna. Betoniponttoonilaituri jätetään yleensä veteen talveksi. Laiturin käyntisiltaosan voi ottaa pois tai vähintään laittaa kettingit kiinni käyntisillan alapuolelle niin ne ei jää jäähän kiinni talvella.

Kesän tullen voi laiturin kunnon tarkastella muutoin läpi. Tärkeää on, että se on turvallinen käyttää. Jos pinta on päässyt kulumaan ja vauriotumaan, kannattaa pohtia olisiko se tarpeellista käsitellä. Tämä tehdään samaan tapaan kuin terassin käsittely, pinta hiotaan ja öljytään uudelleen. Ikävänä yllätyksenä voivat tulla muutoin lisäkuluminen tai vaikka tikut jalkapohjaan. Laitureita löytyy esimerkiksi täältä: Saaristorakennus Ketonen Oy.


jaa