Betoni lattiamateriaalina: sirotelattia, pintavalu, hiottu ja muut lattiamallit

7 April 2020
 Kategoriat: , Blog


Betoni on erittäin kestävä materiaali ja näin ollen suosittu myös lattiapinnoissa. Erityisen paljon sitä käytetään sisätiloissa, joissa pitää kestää kovaa kulutusta ja käyttöä. Näin erityisesti tiloissa, joissa on paljon käyttäjiä ja kulkijoita kauppakeskuksista kauppoihin ja museoista kouluihin. Nykyisin se on alkanut tulla suosituksi kodeissa, joissa halutaan rouheaa teollisuustunnelmaa. Erityisen kätevä se on esimerkiksi koiratalouksissa, joissa lattian naarmuuntuminen saattaa olla riskinä ja lattiat halutaan näin ollen kovaa kestoa. Tässä kirjoituksessa kerrotaan lisää erilaisista betonipinnoista.

 

Sirotelattia

Tässä lattiapinnassa lattiaan on tehty kulutusta kestävä kerros sirotteella. Tässä tekniikassa sideaineena on usein sementti ja runkoaineena kvartsia, terästä tai muuta hyvin kestävää runkoainetta. Sirotteen paksuus riippuu arvioidusta rasituksesta ja pinnan väriä saadaan muokattua hyvin erivärisillä sirotteilla. Sirotelattia on siis kestävyyden lisäksi edustavan näköinen värjäysmahdollisuuden ansiosta.

 

Pintavalu

Pintavalulla tarkoitetaan alus- tai runkobetonin päälle valettavaa kerrosta. Myös pintavaluun saadaan näyttävyyttä ja haluttua ilmettä värjäämällä sitä joko värillä tai valkosementillä. Sekä pintaa saadaan muutettua myös hiomalla ja käsittelemällä se eri tavoin kemiallisesti.

 

Hiottu

Hiottu betonipinta sopii myös moneen kohteeseen, jossa tarvitaan kestävyyttä mutta myös ulkonäöllisesti se pärjää hyvin muille pinnoille. Hiottua pintaa voi nähdä vaatekaupoista tehtaisiin. Se miten kovaa kulutusta lattia vaatii, on perusteena käsittelyaineen valinnalle. Hiotun betonilattian etuna on myös sen siistinä pito sekä pölyttömyys.

 

Patinointi ja graafinen

Kuten nimikin jo sanoo, patinointi on vähän niin kuin ajan tuoma epätasainen mutta kaunis ilme, ja se tehdään betoniin tässä tapauksessa värjäämällä kemiallisesti betonin sementtikivi. Eri värejä saadaan eri tavoin. Sinistä yhdistelemällä kuparia massaan ja ruskeaa kun värjäys tehdään jo kovettuneeseen betoniin.

Graafinen betoni on pintakäsittely, jossa erikoiskalvolle painetaan pintahidasteaineilla haluttu kuvio, ja tämä kalvo asetetaan betonipinnalle. Tämä vaatii kulutuksen keston saadakseen pintakäsittelyn. Graafisella betonilla voi saada aikaan todella näyttäviä elementtejä rakentamiseen ja tätä betonipintaa käytetään usein myös seinissä.

 

Leimasinbetoni

Leimasinbetoni on yleisesti käytetty maanvaraisiin ja ulkona käytettäviin laattoihin. Betonin kuvio tehdään materiaalin ollessa vielä tuoretta ja kuviona voidaan käyttää mitä vain. On olemassa myös paljon valmiita muotteja, joista leimasinbetonia voi tehdä. Lisää tietoa löytyy esimerkiksi: Rakennuspalvelu Ihanamäki Oy.


jaa