Miksi painuneen talon oikaisu on tarpeellista?

20 January 2021
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Kuka tahansa, joka on joskus nähnyt italialaisen Pisan tornin tietää mitä voi pahimmillaan tapahtua, kun rakennuksen alla oleva maa painuu rakennuksen painon alla. Pisan torni on aikoinaan rakennettu paikallaan seisovaksi kellotorniksi, joka alkoi vajota pehmeän savimaan painuessa. Jos sama tapahtuu asuinrakennukselle, on painumisella vakavia seurauksia. Tästä syystä painuneen talon oikaisu ajoissa on tärkeää.

Mistä vajoaminen johtuu?

Rakennus voi alkaa vajota sen alla olevasta maaperästä johtuen, kuten näemme Pisan tornin esimerkissä. Maaperä voi olla liian pehmeää tai märkää tai huonosti tehty perustus voi alkaa ajan myötä pettämään. Tämä voi tapahtua myös vuosien kuluessa, eikä välttämättä näy heti. Vajoamisen tuloksena seinät ja talon perustus alkavat halkeilla. Riippuen siitä kuinka paljon rakennus vajoaa, on mahdollista, että joistakin tiloista, kuten kellarista tulee käyttökelvottomia. Vajoaminen vaikuttaa myös ikkunoiden ja ovien sulkeutumiseen - jos talo vajoaa liikaa, voi niitä olla vaikea avata tai sulkea. 

Myös muut syyt kuin maaperä voivat johtaa talon vajoamiseen. Esimerkiksi maan värähtely suuria lasteja kuljetettaessa saattaa vaikuttaa ennen aikaiseen maan painumiseen. Puhjenneet vesiputket, pohjaveden madaltuminen sekä naapuruston työmaat saattavat kaikki kantaa kortensa kekoon.

Mitä vajoamiselle voidaan tehdä?

Jos talo on jo lähtenyt vajoamaan, tulee painuneen talon oikaisu suorittaa mahdollisimman nopeasti. Siihen on keksitty monia keinoja. Yksi keinoista on vahvistaa rakennuksen alla olevaa maata. Samaa tekniikkaa voidaan käyttää, jos olemassa olevaan rakennukseen halutaan lisätä alempia kerroksia. Tapahtui oikaisu miten tahansa, tulee työhön palkata alan ammattilainen, joka osaa ottaa huomioon erilaiset lähtökohdat ja vaatimukset. Ammattilaisilla on myös tarpeelliset työvälineet korjauksen suorittamiseksi. Yksi tällainen ammattilainen on esimerkiksi MKK-Eristys ja Huolto Oy.

Kun rakennuksen pohjaa halutaan vahvistaa, porataan lattiaan tai talon välittömään ympäristöön reikiä, joiden kautta talon alle saadaan ruiskutettua itsestään paisuvaa materiaalia. Paisuttuaan materiaali kovettuu paikalleen ja nostaa näin talon takaisin alkuperäiselle kohdalleen. Injektointi tulee suorittaa kontrolloidusti ja huolellisesti. Vain tällä tavalla voidaan olla varmoja siitä, että kaikki talon halkeamat tulevat kunnolla korjatuiksi. Mitä enemmän ainetta talon alle injektoidaan, sitä korkeammalle se nousee. Halkeamien täyttymistä voidaan kontrolloida laserin avulla. Tämän tekniikan avulla talon pohjasta saadaan entistä tukevampi ja suurempaa kuormaa kestävämpi.


jaa