Erilaisiin kohteisiin sopivat erilaiset laiturit

3 February 2021
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Laitureita on rakennettu jo vuosisatoja, ellei tuhansia. Tämän, usein veden päälle rakennettavan rakennelman tarkoitus on helpottaa kulkua esimerkiksi veneeseen, laivaan tai uimaan. Laituri vie rantakivikon, mutapohjan tai matalan veden toiselle puolen. Tässä artikkelissa pohdin sitä mitä kaikkea monille suomalaisille ajankohtaisen mökkilaiturin rakentamisessa kannattaa ottaa huomioon ja minkälaisia nykyiset laiturit usein ovat.

Mökkirantaan riittää usein kevytversio

Perinteisesti laitureita on rakennettu esimerkiksi kivikasojen tai puupaalujen varaan, myöhemmin myös metallipaalujen kannattelemia laitureita on alettu rakentaa. Mökkirantaan tällainen usein melko massiivinen rakennelma voi olla vähän liikaa, ja näissä kohteissa suositaankin kevyempiä vaihtoehtoja. Mökillä tai muussa vapaa-ajan kohteessa laituria käytetään talvisin harvakseltaan ja voikin olla hyödyllistä rakentaa sellainen, jonka saa tarvittaessa nostettua maalle talvehtimaan. 

Nykyään muodissa ovat erilaiset ponttonien varassa olevat rakennelmat. Ponttonit ovat ilmaa sisältäviä säiliöitä. Tämän ansiosta ne pysyvät veden pinnan yläpuolella. Varsinaisen laiturin kansi rakennetaan näiden säiliöiden päälle. Säiliöt voi tehdä muovista, mutta myös puusta tai jopa betonista tehtyjä versioita käytetään. Ponttonimateriaalin valinta riippuu kohteesta. Ne eivät välttämättä sovi kaikkiin kohteisiin, joten joissakin tapauksissa käytetään myös muita ratkaisuja.

Laituri ulottuu yhä useammin jopa talolle asti

Pienempien laitureiden kannet tehdään usein puusta. Suurempia, vilkkaaseen liikennöintiin tarkoitettuja versioita tehdään jykevämmistä materiaaleista, kuten betonista tai teräksestä. Tämän hetkinen trendi on rakentaa suuria laitureita, joilla voi viettää aikaa. Usein ne jatkuvat puisina polkuina vielä kuivalla maallakin ja saattavat jopa yhdistyä suoraan talon terassiin. Tällainen ratkaisu on mukava jalan alla ja näyttää hauskalta, mutta huolto saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia, eikä ratkaisu välttämättä kestä hyvännäköisenä kovin kauaa. 

Kevyet laiturit on usein tarpeen nostaa maihin talven ajaksi, sillä myrskytuulet, aallot, vedenpinnan vaihtelut ja jää saattavat vahingoittaa rakennelmaa. Varsinkin avoimilla ranta-alueilla tämä on otettava huomioon ja rakennettava joko helposti nostettava tai tarpeeksi kestävä versio. 

Varsinkin suuremman rakennelman pystyttämiseen tarvitaan usein lupa. Ranta-alueita suojellaan tarkkaan eikä vesistöihin saa päästää haitallisia aineita. Myös ranta-alueiden luonnosta tulee pitää huolta eikä kaataa esimerkiksi määrättömästi kasvillisuutta laiturin tieltä. 

Laiturin rakentamiseen kannattaa kysyä apua ammattilaisilta, jotka osaavat auttaa sinua ottamaan huomioon erilaiset rakentamiseen vaikuttavat tekijät. Yksi tällainen on esimerkiksi Saaristorakennus Ketonen Oy.


jaa