Ilmanvaihtokanava pitää kodin ilman raikkaana

7 June 2021
 Kategoriat: , Blog


Toimiva ilmanvaihto on tärkeä sekä sisäilmanlaadun että talon terveyden kannalta. Ilmanvaihtojärjestelmiä on erilaisia riippuen esimerkiksi talon rakennusvuodesta. Riippumatta kodista olevasta ilmanvaihtojärjestelmästä on tärkeää, että se toimii kunnolla ja että riittävästä ilmanvaihdosta huolehditaan, järjestelmää käytetään oikein, pidetään siistinä ja mahdolliset viat korjataan välittömästi.

Ilmanvaihtojärjestelmien eroja

Vanhoissa pienkerrostaloissa on tavallisesti painovoimainen ilmanvaihto, jossa tuloilmaa saadaan ulkoilmaventtiileistä tai ikkunan ilmanvaihtoaukoista asuinhuoneisiin ja poisto-ilma ohjautuu aputilojen kautta poistoilmakanavaan, esimerkiksi liesituulettimen tai kylpyhuoneen poistoilmaventtiilin kautta. Tällöin ilmanvaihto perustuu paine- ja lämpötilaeroihin. Painovoimaisen ilmanvaihdon ongelmana on usein se, että ilmanvaihto saattaa olla kesällä riittämätöntä, jolloin täytyy tuulettaa myös ikkunan kautta. Talvella ilmanvaihto saattaa taas toimia liian nopeasti, jos venttiileitä ei ole säädetty tarpeeksi pienelle.

Koneellisia ilmanvaihtojärjestelmiä on kahta päätyyppiä: koneellinen poistoilmanvaihto ja koneellinen tulo-poistoilman vaihto. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa keittiön, märkätilojen ja vaatehuoneiden ilmanvaihtoventtiileistä imetään ilmaa puhaltimilla ilmanvaihtokanavien kautta ulos ja korvausilma virtaa sisään ikkunoiden yhteydessä tai seinissä olevista venttiileistä. Koneellinen ilmanvaihto poistaa tiloista säädetyn määrän ilmaa riippumatta sääolosuhteista. On tärkeää huolehtia riittävästä korvausilman saannista, kuten painovoimaisessa järjestelmässä. Koneellisessa tulo- ja poisto ilmanvaihdossa myös tuloilma puhalletaan asuntoon ilmanvaihtokoneen kautta. Se mahdollistaa tuloilman paremman suodatuksen sekä esilämmityksen, joka tekee siitä energiatehokkaan vaihtoehdon. Tuloilmaventtiilit sijaitsevat oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa.

Ilmanvaihtojärjestelmästä huolehtiminen

Ilmanvaihtojärjestelmästä tulee huolehtia oikein ja ilmanvaihtokanava puhdistaa säännöllisesti, että sisäilma pysyy raikkaana. Kannattaa tarkkailla, että ilmanvaihto toimii kotona hyvin. Mahdollisista ongelmista voi kertoa esimerkiksi liian kostea tai tunkkainen ilma tai vetoisuus. Asunnon ylimääräiset hajut voivat tarkoittaa, että tulo tai korvausilma ei tule oikeasta paikasta tai sitä ei tule tarpeeksi.

Miten ilmanvaihdon toimimisesta huolehditaan oikein

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilmanvaihtoventtiilejä ei saa peittää eikä sulkea kokonaan. Tulo- ja poistoilmaventtiilit tulisi puhdistaa ja suodattimet pestä tai vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Keittiön liesituulettimen suodattimet kannattaa puhdistaa useita kertoja vuodessa. Tuloilmaventtiilit kannattaa säätää kesä- ja talviasentoon vuodenajan mukaan. Talvella voi myös tuulettaa ikkunoista ristivedolla. Koneellisessa ilmanvaihdossa kannattaa muun muassa huolehtia ilmanvaihdon tarpeenmukaisesta säädöstä kuormituksen mukaan, puhdistaa poistoilmaventtiilit säännöllisesti ja vaihtaa ilmanvaihtokanavien suodattimet kaksi kertaa vuodessa. Ilmanvaihtokanava, ja kaikki ilmanvaihtokoneet vaativat puhdistusta ja säätämistä, että ne toimivat oikein. Tarvittaessa kannattaa pyytää ammattilainen apuun.


jaa