Saunaremontti - uudista vanha sauna toimivaksi, miellyttäväksi ja turvalliseksi

10 November 2021
 Kategoriat: Construction & Contractors, Blog


Sauna on paikka, joka on rentoutumista, puhdistautumista ja virkistäytymistä varten. Suomessa saunominen on vahvasti osa kulttuuria ja sillä on myös monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Saunominen on hyväksi iholle, verenkierrolle ja toimii myös kipua lievittävänä ja rentouttavana lämpöhoitona koko keholle, mieltä unohtamatta. Saunan terveysvaikutuksista on tehty laaja väestötutkimus Suomessa vuonna 2018, jonka vetäjänä toimi kardiologian erikoislääkäri Jari Laukkanen. Tutkimuksessa todettiin, että säännöllinen saunominen vaikuttaa ehkäisevästi mielenterveys ongelmiin ja vähentää riskiä sairastua muistisairauksiin. Saunominen sopii lähes kaikille, poikkeuksena voi olla sairaudet, jolloin saunomisen sopivuuden voi varmistaa lääkäriltä. Saunasta haetaan yleisimmin rentoutusta ja hyvää oloa, joten ei ole tietenkään yhdentekevää, millaiset saunatilat ovat. Saunaremontti voi olla harkinnan arvoinen, jos saunatilat ovat päässeet huonoon kuntoon tai eivät vastaa enää muuten nykyisiä tarpeita.

Saunaan kannattaa valita kestävät ja toimivat materiaalit

Saunaremontissa on tärkeää huomioida sekä turvallisuus, toimivuus että tunnelma. Materiaaleja valitessa kannattaa myös ajatella niiden kestävyyttä ja laadukkuutta. Saunasta voi suunnitella juuri sellaisen, kun itse haluaa, budjetin ja tilan asettamissa rajoissa.

Kiukaissa on nykyään todella paljon valinnan varaa sekä tehon että ulkonäön suhteen ja lauteita ja seinäpaneeleita saa useassa eri värissä ja erilaisista puumateriaaleista. Saunassa on usein puiset seinäpaneloinnit, koska puu se ei johda lämpöä ja on mukavan tuntuinen materiaali iholla, mutta seinä materiaalin ei tarvitse olla pelkästään puuta, vaan niihin voi valita materiaaliksi lisäksi esimerkiksi kiveä. Lattiamateriaaliksi saunaan valitaan yleisimmin puuta tai erilaisia laattoja. Saunan lattian tärkein ominaisuus on se että se ei kuumene tai ole liukas. Puu tulee käsitellä niin, että se toimii lattiassa ja laattoja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ne eivät ole liukkaita kosteanakaan. Betoni sopii myös materiaaliksi saunaan ja saunatiloihin.

Saunaremontti alkaa huolellisella suunnittelulla

Myös saunaremontissa, huolellinen suunnittelu on tärkeää. Saunan suunnittelussa tulee huomioida paljon erilaisia asioita ja myös teknisiä ratkaisuja, esimerkiksi eristysten suhteen. Saunaremontin ollessa ajankohtainen, kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen, jonka avulla voi löytää parhaat ratkaisut räätälöitynä omiin saunatiloihin. Saunaremontin puolestasi hoitaa esimerkiksi Oulun Remontti Idea Oy.


jaa