Pihatyöt yleisilmeen kaunistamiseen

30 December 2021
 Kategoriat: , Blog


Usein kun rakennusurakka alkaa olla lopuillaan, tai päivitystä ulkoiseen ilmeeseen tarvitaan muuten vain, alkaa pihatöiden suunnittelu. Pihatyöt voivat kattaa monia eri osa-alueita, kuten pihakivetysten laiton, viherrakentamisen, pihasuunnittelun, muuri- ja reunakivien laiton, ja kuuluuhan listaan myös siirtonurmikon asennus. On monia yrityksiä, kuten esimerkiksi Satakunnan Viherpalvelu Oy, jotka ovat erikoistuneet kyseisiin pihatöihin, ja usein voikin löytää kattavan valikoiman ja ammattilaisen kanssa voi lopulta räätälöidä mieleisensä suunnitelman. Monet heistä toteuttavat suunnitelmia niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin, sekä myös kaupunkien ja kuntien piha-alueille. 

Siirtonurmikon pohjatyöt ovat koko työn tärkein osa

Siirtonurmikko on helppo ja nopea keino saada vihreä maa, ilman että tarvitsee odottaa nurmikon kasvamista. Siirtonurmikko on valmiiksi kasvatettu, ja siitä syystä se vaatii ainoastaan pohjatyöt sekä asennuksen. Tarjottavina on erilaisia vaihtoehtoja toimittajasta riippuen, ja niitä onkin hyvä tiedustella. Paras aika aloittaa pihatyöt nurmikon suhteen on keväällä tai syksyllä, sillä keskellä kesää kastelu on työlästä ja myös haihdunta on nopeaa. Sillä ne kuivuvat nopeasti, on parempi tilata nurmikko niin, että se saadaan heti paikoilleen sen sijaan, että se on nurkissa odottamassa oikeaa asennushetkeä. Siirtonurmikko toimitetaan rullissa. Asennus itsessään on helppoa ja nopeaa, mutta pohjatyöt tulee tehdä kunnolla, mieluiten ammattilaisen toimesta. Pohjamaata tulee kuohkeuttaa asianmukaisilla välineillä, jonka jälkeen on tärkeää että maa tasataan niin että se vastaa tulevan pinnan muotoa. Pinta tulee olla kalteva, jotta vesi pääsee valumaan pois. Tarvittaessa voidaan asentaa salaojaputket, jos pintaa ei saada muotoiltua sopivaksi. 

Kaunis nurmikko edellyttää hyvää hoitoa 

Kuten kylvetty nurmikko, niin myös siirtonurmikko tarvitsee vettä, ja sitä se tarvitseekin paljon. Nurmelle astuttaessa, veden tulisi tirskua. Sillä se kuivuu nopeasti, voidaan sitä kastella aluksi noin kaksi kertaa viikossa, poutaisella säällä jopa kerran päivässä. Jos nurmikko kuivuu, pääsee se kutistumaan jolloin nurmikkorullien välille muodostuu rakoja. Ensimmäisen kuukauden aikana on hyvä välttää nurmikon raskasta kulumista, jotta se asettuu hyvin. Nurmikko olisi hyvä leikata ensimmäisen kerran silloin, kun se on noin 8-10 senttimetrin pituinen. Ensimmäisen kuukauden jälkeen nurmikko voidaan myös lannoittaa. 


jaa