Vuokraa venepaikka helposti myös veneilykaudella

24 February 2022
 Kategoriat: , BlogPysyvä venepaikka vuokrataan yleensä omasta asuinkunnasta tai mökkikunnasta. Veneen talvisäilytyspaikkaa voi samoin hakea asuinkunnastaan tai sen voi myös vuokrata yksityiseltä palveluntarjoajalta, esimerkiksi S-Marin Oy. Kaikista haastavinta saattaa olla vierasvenepaikan löytäminen kesällä, kun kaikki satamat ovat veneilykaudella täynnä. Tervetuloa tämän veneily aiheisen blogin pariin. Tällä kertaa aiheenamme on venepaikan vuokraaminen ja minkälaisia paikkoja veneen ankkuroimiseen löytyy ja mitä kaikkea tulee venettä ankkuroitaessa ottaa huomioon. Toivottavasti löydät blogista hyviä vinkkejä veneilyyn!

Vuokraa venepaikka fiksusti myös lomakaudella

Veneilyretki kannattaa suunnitella huolellisesti ja varsinkin, jos tarkoituksena on tehdä reissu vilkkaimman lomasesongin aikaan kesällä, kannattaa miettiä reitin lisäksi sopivat pysähtymis- ja taukopaikat. Kannattaa myös kysellä suosituimmista paikoista jo etukäteen mahdollista vuokrapaikkaa veneelle ja monesti paikan voi vuokrata myös yksityishenkilöltä, jos he esimerkiksi ovat itsekin lähteneet kesäkäsi veneilemään. Molempia paikkoja voi myös katsella reissun edetessä, jos ei aikatauluaan halua lyödä täysin lukkoon ennen matkalle lähtöä. Myös luonnon satamiin voi Suomessa rantautua ja se on sallittua lähes missä vain, ellei se ole merikortissa, vesiliikennemerkein tai maan omistajan toimesta erikseen kiellettyä. Asutettuihin rantoihin ei saa rantautua, eikä myöskään ankkuroitua niiden lähelle.

Mitä tulee ottaa huomioon retki- ja luonnonsatamaan rantautuessa

Veneilyreitin voi suunnitella esimerkiksi niin, että matkan varrella on sopivan vaihtelevasti pysähtymisiä venesatamiin sekä retki- ja luonnonsatamiin. Venesatamassa pysähtyminen on välillä ehdottoman tärkeää, että voi täydentää veneen ruoka-, juoma- ja polttoainevarastoja sekä tyhjentää septitankin. Veneiden käymälöitä ei saa tyhjentää vesistöihin, vaan ne täytyy tyhjentää imutyhjennyslaitteella maissa olevaan säiliöön tai viemäriin. Veneillessä, ankkuroituessa ja rantautuessa luontoa ja muita vesillä liikkujia tulee kunnioittaa ja pyrkiä pitämään saaristo, rannat ja vesialueet mahdollisimman siistinä ja puhtaina. Monissa retkisatamissa on järjestetty jätehuolto, kuivakäymälä ja tulentekopaikka grillaamista varten. Retkisatamaan rantautuessa ja sen eri palveluita käytettäessä, tulee omat jäljet siivota ja muistaa kunnioittaa lintujen pesimäalueita, olla vahingoittamatta luonnon kasveja sekä pitää lemmikit kytkettyinä. Luonnonsuojelualueilla on rantautumisrajoituksia, kuten myös hyljeluodoilla, puolustusvoimien saarilla ja suoja-alueilla. Kannattaa myös tarkistaa vapaa-ajan kalastukseen liittyvät säännöt ja rajoitukset.

 


jaa